Turneja 2013

turneja 2013

Filmski festival Slobodna zona omogućio je turneju 2013 u čak 35 gradova Srbije. Posetioci projekcija imali su priliku da vide izbor od, prema glasovima publike, pet najboljih filmova sa poslednjeg izdanja festivala, koji je u novembru 2012. godine posetilo više od petnaest hiljada posetilaca.

Prvi u nizu filmova je dokumentarac oskarovca Kevina Mekdonalda „Marli“, koji gledaoce oduševljava novim prikazom neobičnog i tajanstvenog života muzičkog velikana Boba Marlija. Film obiluje ekskluzivnim i do sada neobjavljenim arhivskim snimcima sa njegovih koncertnih nastupa, intervjuima sa muzičarevim prijateljima, saradnicima, kolegama i članovima porodice.

Najnoviji film nemačke rediteljke Margaret fon Trota – Hana Arent, gledaoce upoznaje sa odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. Radnja filma smeštena je u šezdesete godine kada se održava suđenje nacističkom zločincu Ajhmanu o kome Arent izveštava za američki magazin Njujorker, i kada, očekujući da će na optuženičkoj klupi zateći čudovište, ova filozofkinja ostaje zatečena Ajhmanovom ravnodušnošču, te formuliše svoju čuvenu tezu o banalnosti zla.

U ovoj sekciji najboljih filmova našao se i dokumentarac hrvatske rediteljke Dane Budisavljević „Nije ti život pjesma Havaja“ u kome se kroz rituale porodičnih ručkova na duhovit i diskretan način govori o potrebi za razumevanjem i prihvatanjem bližnjih, kao i film Juna Haukelanda „Ponovo zajedno (10 godina nakon rata)“ koji, prikazujući susrete grupe albanskih i srpskih studenata koji su se desili u dva maha (jednom neposredno posle bombardovanja 1999, a drugi deset godina kasnije) preispituje mogućnost dijaloga između mladih ljudi čiju su prošlost odredili ratni sukobi na Kosovu.

Na kraju, „Gospodin Lazar“ Filipa Falardoa gledaoce upoznaje sa nežnom pričom o imigrantu iz Alžira koji učenicima jedna osnovne škole u Kanadi pomaže da prihvate smrt omiljene nastavnice istovremeno učeći da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.