Turneja 2012

turneja 2012

Turneja Slobodne zone održana je u 30 gradova širom zemlje. Tokom aprila, maja i juna posetioci su u okviru turneje mogli da vide izbor od pet filmova koje je beogradska publika na poslednjem festivalu proglasila najboljim.

U ovoj selekciji najbolji od najboljih našli su se filmovi: „Deponija“ Lusi Voker, dobirnik prve nagrade publike festivala u Beogradu, film „Zidovi“ Gustava Tareta, dokumentarac Manoa Kalila „Naš rajski vrt“, film „Naftovod“ Ristearda O’Domnejla, i dokumentarac Srđana Keče „Pismo ocu“. Najbolje filmove poslednjeg izdanja festivala najpre su videli gledaoci iz Čačka, Loznice, Pančeva, Kikinde, Dimitrovgrada, Kragujevca, a potom publika u Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Kraljevu, Somboru, Novom Sadu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Gornjem Milanovcu, Subotici, Zrenjaninu, Prijepolju, Inđiji, Somboru, Zaječaru, Bačkoj Palanci, Užicu, Požegi, Lazarevcu, Kuli, Boru, Vranju, Krupevcu, Aranđelovcu i Preševu.

Na promotivnim materijalima nalaze se radovi Milice Drakulić i Stefana Šatojara, zaslužnih za vizuelni identitet festivla i turneje. Fotografije dvoje mladih autora izabrane su među 150 srednjoškolaca širom Srbije, koji su poslali svoj kreativan odgovor na temu SUTRA – moto Slobodne zone 2011.