Turneja 2011

plakat turneja 50x70

Najbolje filmove sa poslednjeg izdanja festivala Slobodna zona, tokom aprila, maja i juna, imaće priliku da vide gledaoci u dvadeset pet gradova Srbije. Kao i svake godine, Slobodna zona će na svojoj turneji prikazati izbor pet filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje tokom festivala. Nakon projekcija publika ima priliku da učestvuje u razgovorima o temama koje prikazani filmovi pokreću.

Među odabranim filmovima, nalazi se višestruko nagrađivani dokumentarac Aleksandra Nanaua – Svet po Ionu B, film o šezdesetdvogodišnjem beskućniku, samoukom umetniku izniklom iz totalitarnog režima, koji, iako smatran jednim od najznačajnijih predstavnika pop-arta, ne zna ko je Endi Vorhol. Na listi je i film Majkla Medsena – Odavde do večnosti, koji otkriva mračnu tajnu skrivenu u utrobi zemlje, o mestu koje je izvor opasnosti toliko velike i dugovečne da jedva možemo da pojmimo. Nakon gledanja ovog filma ljudsko postojanje će vam delovati sitno i slabo kao plamen šibice u mraku. Iz tog mraka izvući će vas ohrabrujući dokumentarac Simfonija Kinšase rediteljskog tandema Martina Baera i Klausa Višmana o simfonijskom orkestru Konga koji je tokom petnaest godina postojanja preživeo dva puča i jedan rat.

Sedamnaestogodišnji Nikola Polić, nakon ovacija beogradske publike, predstavlja svoj film širom Srbije. Film Nevidljive nastao je u okviru kampa Slobodna zona Jr. Polić u svom prvom filmu razotkriva lične priče žena koje ne poznajemo i ne želimo da vidimo. Na kraju, u ovom izboru morao se naći favorit publike međunarodnjih filmskih festivala I ja sam tu Antonija Nahara i Alvaro Pastora, nesvakidašnja priča o delikatnom ljubavnom odnosu između Danijela, prvog Evropljanina sa daunovim sindromom koji je stekao fakultetsku diplomu i Laure, zdrave inteligentne devojke koja ne može da se uklopi u sredinu i ne zna šta je zaljubljenost.

Kao i za beogradsko izdanje Slobodne zone, i na njenoj turneji, na plakatima su crteži polaznika likovne škole Pohvala ruci, koji su kao i Danijel iz filma I ja sam tu, rođeni sa daunovim sindromom.

Kada se podvuče crta, iscrpe svi izgovori i ostane bez alternative – slobodno i smelo zakoračite PREKO CRTE, u Slobodnu zonu.