Turneja 2010

Festival Slobodna zona odlazi na turneju u dvadeset gradova Srbije. Na put se kreće izborom od šest filmova, a nekon projekcija publika ima priliku da o filmovima diskutuje sa domaćinima, gostima i javnim ličnostima.

Među odabranim ostvarenjima su dobitnik Oskara za najbolji dokumentarac – Zaliv (Lui Psihojos), zatim film o horu penzionera u pohodu na rokenrol scenu Mladi u srcu (Stiven Voker i Sali Džordž), ali i uzbudljive i iščašene priče vojnih kuvara – Kako se kuvala istorija (Peter Kerekeš). Svakako jedan od hitova ovogodišnjeg festivala je film o neustrašivoj grupi burmanskih reportera – Burma VJ: Izveštavanje iz zatvorene zemlje (Andreas Ostergard), a ovacije publike zasluženo je dobio dokumentsarni film o burnom životu najvećeg pionira interneta za koga ste čuli – Život uživo (Odri Timone). Velike promene počinju malim koracima običnih ljudi, tako se u ovom izboru nalazi i film Jedan čovek – jedno selo (Simon El Habre).

Filmovi koje prikazuje Slobodna zona kopča su ka svetu ka kome se otvaramo, ali o kome vrlo malo znamo. Ovi filmovi neće promeniti (taj) svet, svet menjaju gledaoci ovakvih filmova.