Kamp

Treće izdanje Kampa angažovanoh dokumentarnog filma Slobodna zona Junior bilo je koncipirano kao radionica za srednjoškolke i srednjoškolce iz zemalja regiona – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Srbije.

Cilj ove radionice bio je da grupi izabranih srednjoškolaca pruži uvid u društveni aktivizam, aspekte kreiranja društveno-angažovanog filma, ohrabri na interkulturalni dijalog i podstakne u razvijanju sopstvenih ideja.

Kamp Slobodna zona Junior realizovan je u dva segmenta.

Prvi deo kampa održan je od 9. do 22. januara 2012. godine na Paliću. Učesnici kampa izabrani su na konkursu koji je realizovan u novembru prethodne godine. Izabrano je 15 srednjoškolaca iz 6 Ex-Yu država: pet iz BiH, četiri iz Hrvatske, tri iz Srbije i po jedan učesnik iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Tokom prvog dela kampa učesnici su imali prilku da steknu znanja o dramaturgiji, strukturi filma, montaži, kameri i poetici dokumentarnog filma. Znanja su prenošena sa posebnim osvrtom na istoruju i primene angažovanog filma, a učesnici su imali priliku da se susretnu sa rediteljima i producentima dokumentarnih filmova iz celog regiona.

Drugi deo kampa, trajao je od 6. do 13. maja 2012. u Kovačici. Tokom drugog dela polaznici su radili na formulaciji svojih ideja za filmske scenarije. Kroz vežbe predstavljanja sopstvenih ideja i razgovore sa profesionalcima iz celog regiona, polaznici su se pripremali za pičing pred komisijom, sastavljenom od predstavnika najprestižnijih regionalnih producentskih kuća i medija, kao i potencijalnih donatora. Članovi pičing komisije izabrali su tri najbolje scenarija, a mladi autori su tokom leta radili na snimanju svojih prvih filmova koji su svoju premijeru doživeli na Festivalu Slobodna zona te jeseni.

Nagrađeni autori na ovom kampu bili su:

1. Smirna Kulenović za film pod imenom Ispit zrelosti
2. Kaja Šišmanović, autorka filma Kak’ je doma?
3. Ana Irga za film O lajanju i trčanju
4. Filip Topolovec i Kristijan Lončarić za film Super Mario

Projekat Slobodna zona Jr. realizovan je uz finansijsku pomoć Evropske unije i Ambasade Kraljevine Norveške.