Januar

Mihael H. profesija: reditelj

haneke

SLOBODNA ZONA pokreće novi projekat pod nazivom DOKUMENTARNI ČETVRTAK! Projekat ima nameru da najpre beogradskoj, a potom i publici u ostalim gradovima Srbije predstavi najnoviju produkciju društveno angažovanih filmova koji obrađuju najaktuelne probleme savremenog društva kod nas i u svetu. Filmsko ostvarenje kojim se otvara ovaj serijal je dokumentarac o jednom od najboljih savremenih reditelja, briljantnom Mihaelu Hanekeu.

Kulturni centar REX, Jevrejska 16 četvrtak, 23. januar, 20:00
MIHAEL H. PROFESIJA: REDITELJ
Austrija, Francuska, 92’, 2013.
Režija: Iv Montmejer

Sinopsis
U poslednjih dvadeset pet godina, reditelj Mihael Haneke se ustoličio kao jedna od najznačajnih figura u savremenoj kinematografiji, čiji je rigorozni pristup filmskom zanatu rezultovao izuzetnim umetničkim radovima. Ovaj dokumentarni film, sa osvrtom na celu njegovu karijeru, pruža neprocenjiv uvid u rediteljev kreativni proces, kroz jedinstven pristup ljudima i radu na setu, uključujući intervjue sa priznatim saradnicima – Izabel Iper, Žilijet Binoš, Žan Luj Trentinjan i Emanuel Riva.

O reditelju
Iv Montmejer je počeo da se bavi filmom prvo kao kritičar u nekoliko časopisa kao što su: Liberasion, Sinefaž i Nosferatu. Kasnije je krenuo da sarađuje sa najprestižnijim filmskim festivalima kao autor Specijalnih programa u kojima je saradjivao sa Vernerom Hercogom, Kventinom Tarantinom, Terijem Gilijamom, Dejvidom Linčom i Takešijem Kitanom. Poslednjih nekoliko godina radio je kao reditelj dokumentarnih portreta slavnih i ekscentričnih filmskih autora kao što su Asia Arđento, Kristofer Dojl i Mihael Haneke.

Festivali
Međunarodni filmski festival Tribeka, SAD, 2013.
Međunarodni filmski festival u Sidneju, Australija, 2013.

Trejler filma

*Cena ulaznice 200 dinara. Prodaja karata u Rexu od ponedeljka 19. januara, radnim danom od 11h – 16h, a na dan projekcije od 11h – 20h.

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!
Dodatne informacije o programima SLOBODNE ZONE na:
www.freezonebelgrade.org
Email: promo@freezonebelgrade.org